Het is in Nederland wettelijk verplicht om de tellerstand van personenauto’s die tot 3.500 kg wegen te registreren. De RDW beheert het register met tellerstanden en aan de hand hiervan wordt er een oordeel gegeven over de juistheid van een tellerstand. Om het frauderen met de tellerstand te voorkomen is het van belang dat je de tellerstand vaker registreert. Doordat je de tellerstand vaker registreert krijg je een betrouwbaarder beeld bij de verkoop van jouw auto.
Wat houdt tellerfraude in?
Om een schatting te kunnen maken over de waarde van een auto wordt er gebruikt gemaakt van de tellerstand, de onderhoud en de veiligheid van een auto. Het is dus van groot belang voor jezelf dat de tellerstand die wordt geregistreerd ook daadwerkelijk de tellerstand is die op dat moment op jouw teller is vermeld.
Tellerfraude betekend het terugdraaien van de teller van een auto. Sinds 1 januari 2014 is het verboden om de teller van de auto terug te draaien, alsnog hebben 2% van de auto’s in Nederland een teruggedraaide teller. Het is bij de koop van een auto van groot belang om zekerheid te hebben over de juistheid van de tellerstand. Mocht de teller van een tweedehands auto teruggedraaid zijn, dan is de aanschaf en de onderhoud van de auto duurder.
De RDW biedt meerdere producten aan om inzicht te krijgen in de tellerstanden die de RDW heeft geregistreerd. Zo heb je als eigenaar van een auto de mogelijkheid om een tellerrapport aan te vragen, hiermee krijgen potentiële kopers meer zekerheid over de waarde van de auto.
De koper van de auto kan de verkoper zelf om het tellerrapport vragen. Hiernaast biedt de RDW de koper nog meer manieren om een tellerstand te controleren. Mocht de tellerstand van een auto onjuist zijn, dan is het van belang om deze aan te laten passen door het bedrijf dat de tellerstand heeft geregistreerd.
Het controleren van je tellerstand
Je hebt de mogelijkheid om te controleren of de tellerstand van de auto logisch is. Er worden twee situaties toegelicht over hoe dit mogelijk is.
Kan je de tellerstand van de auto aflezen? Dan heb je met jouw kenteken de mogelijkheid om te controleren of de tellerstand logisch is. Dit kan je doen met behulp van eerder geregistreerde tellerstanden opties.
Is de tellerstand onbekend? Het is mogelijk om met je kenteken gratis te controleren of de laatst geregistreerde tellerstand logisch is. Het geeft alleen aan dat de laatst geregistreerde tellerstand logisch is en niet de huidige tellerstand van de auto.
Het aanvragen van een tellerrapport
Je hebt de mogelijkheid om als eigenaar van een auto bij de RDW een tellerrapport aan te vragen. De voordelen hiervan zijn dat door het tellerrapport aan te bieden aan potentiële kopers, je meer zekerheid geeft over de tellerstand van jouw auto. Hierdoor lopen kopers van tweedehands auto’s minder risico.
Een tweedehandsauto waarbij de teller is teruggedraaid is namelijk duurder in de aanschaf en onderhoud dan de koper mogelijk zou denken op basis van de tellerstand. Met behulp van het tellerrapport verzeker je de koper ervan dat de tellerstand van jouw auto logisch is.
Het aanvragen van tellerrapport bij de RDW kan tegenwoordig zeer eenvoudig. Het aanvragen van een tellerrapport doe je zo:
Klik op: Tellerrapport aanvragen. Hierdoor kom je in het DigiD- scherm terecht waarbij je kan inloggen.
Log in met je eigen DigiD gebruikersnaam en wachtwoord.
Vul de gevraagde gegevens in die het scherm weergeeft.
Betaal de kosten via IDEAL.
Hierbij ontvang je een e-mail met daarin een link waarmee je het tellerrapport kan downloaden.
Nadat je het tellerrapport hebt gedownload kan je dit opslaan en printen.
Inhoud van het Tellerrapport
Met behulp van het tellerrapport ontvang je een overzicht van de geregistreerde gegevens van een auto, inclusief alle informatie over de tellerstanden. Hieronder volgt een opsomming van de gegevens die worden vermeld in het tellerrapport.
De laatste geregistreerde tellerstand
Tellerstandoordeel (indien logisch keurmerk)
Een volledig overzicht van de tellerstandhistorie, incl. datum van registratie
Algemene voertuiginformatie
Geschiedenis aantal eigenaren
Geschiedenis van voertuig statussen (sloop of export)
Mogelijke terugroepactie-indicator
APK geschiedenis incl. reparatie- en adviespunten
Milieugegevens zoals het zuinigheidslabel
Toelichting oordeel
De RDW geeft het tellerrapport het tellerstand oordeel, dit wordt verdeeld onder een ‘logisch’, ‘onlogisch’ of geen oordeel. Logisch houdt in dat alle tellerstanden in de reeks oplopend zijn. Mochten de tellerstand niet oplopend zijn, dan wordt het oordeel ‘onlogisch’. In sommige gevallen kan het zijn dat de RDW ‘geen oordeel’ geeft.
Het tellerrapport controleren
Ben jij van plan om een auto te kopen bij een dealer? Dan heb je de mogelijkheid om een verkort tellerrapport te ontvangen van de dealer. Met behulp van het unieke rapportnummer* kan je online controleren of dit tellerrapport geldig is.
*Het unieke rapportnummer is het nummer dat staat op het tellerrapport.
Het tellerrapport gemakkelijk online controleren in een paar stappen
Ga naar Tellerrapport controleren.
Vul het tellerrapport, documentnummer en het kenteken van het voertuig in.
Je zult direct een oordeel van de RDW zien.
Het tellerrapport is:
geldig of;
geldig maar het tellerrapport is niet het laatst afgegeven rapport;
niet geldig.
Let op!
Het is alleen mogelijk dat een tellerrapport uit 1 pagina bestaat als je hem van de dealer ontvangt.(alleen gegevens over tellerstanden kan je controleren)
Het tellerrapport dat je van particuliere verkoper ontvangt of het uitgebreide tellerrapport dat je mogelijk van een dealer ontvangt kan je niet met deze dienst controleren. Deze telrapporten hebben geen uniek nummer en zijn daardoor niet te controleren op echtheid. De RDW doet haar best om dit in de toekomst mogelijk te maken.
De tellerstand corrigeren
Ben jij in het bezit van een personenauto en klopt de RDW geregistreerde tellerstand niet? Dan is het belangrijk dat je dit laat corrigeren. Meestal kan het bedrijf waarbij je de laatste tellerstand van het voertuig hebt geregistreerd dit aanpassen. Mocht dit niet lukken dan kan je het altijd zelf doen, of het RDW-erkend bedrijf een correctieverzoek versturen.
Het versturen van een correctieverzoek kan je gemakkelijk doen met behulp van de volgende stappen.
Het is belangrijk dat je zoveel mogelijk bewijsmateriaal verzameld. Denk hierbij aan: een onderhoudsboekje, een factuur, werkplaats historie of een volledige lease- of tank historie.
Vul het Correctieformulier tellerstand geheel in en stuur de bewijsstukken mee.
De RDW zal je correctieverzoek beoordelen binnen maximaal 5 werkdagen.
Mocht de RDW het verzoek goedkeuren, dan zal de tellerstand in het register worden gecorrigeerd. Dit zal per post of mail worden bevestigd.
Mocht de RDW twijfelen dan kan het RDW om bewijsstukken vragen.
De documenten die u mee moet sturen
Een verzoek van een erkend bedrijf dient een kopie van een bedrijfsvoorraadpas in te leveren.
Een verzoek van een rechtspersoon dient een kopie van het uittreksel van de Kamer van Koophandel in te leveren.
Een verzoek namens de geregistreerde eigenaar dient een door de eigenaar geschreven en ondertekende machtiging.
Zoveel mogelijk bewijsstukken. Uit deze bewijsstukken moet blijken dat de tellerstand onjuist is en wat de juiste tellerstand moet zijn.
Toelichtingen op oordelen
Sinds 1 januari 2014 registreert de RDW alle tellerstanden van personenauto’s en lichte bedrijfswagens. Ook houdt de RDW toezicht op de betrouwbaarheid van deze metingen.
De mogelijke oordelen zijn als volgt:
logisch > de reeks tellerstanden is oplopend
onlogisch > de reeks tellerstanden is niet oplopend
geen oordeel > er is te weinig informatie bekend voor een oordeel.
Naast het geven van een oordeel geeft de RDW ook een toelichting bij het desbetreffende oordeel. Wat deze verschillende oordelen inhouden kan je hieronder lezen.
Logisch
Als de tellerstand hoger is dan de daarvoor geregistreerde tellerstand is dan zal de RDW de tellerstand logisch verklaren.
Onlogisch
In de tellerstanden zijn er reeks standen geregistreerd die lager zijn dan de stand daarvoor. Mogelijk is de teller teruggedraaid en de RDW verklaart het oordeel dan ook onlogisch.
Geen oordeel i.v.m. stichting NAP
De stichting van NAP heeft de tellerstand van dit voertuig onlogisch verklaart. Het is mogelijk dat de teller is teruggedraaid. De RDW heeft alleen de mogelijkheid om de tellerstand onlogisch te verklaren bij metingen na 1 januari 2014.
Geen oordeel i.v.m. ombouw of invoer
Het kan twee oorzaken bevatten mocht de RDW geen oordeel geven over de reeks tellerstanden. Of het voertuig is buiten Nederland geregistreerd, of er is iets gewijzigd waardoor het een ander kenteken heeft gekregen.
Geen oordeel i.v.m. reeks ontbreken
Er zijn minder dan twee standen geregistreerd voor dit voertuig. De RDW mag alleen een oordeel geven over een reeks tellerstanden.
Geen oordeel i.v.m. vervangen teller
De teller van dit voertuig is vervangen.
Geen oordeel i.v.m. teller die de maximale tellerstand niet bereikt
Het voertuig heeft de maximale tellerstand bereikt en is daarna weer naar nul gesprongen. Hierdoor komt de tellerstand niet overeen met het aantal gereden kilometers dat de auto in werkelijkheid heeft gereden.
De tellerstanden en de RDW
25 jaar geleden heeft Nederland een systeem ontworpen om het frauderen met de tellerstanden te voorkomen. Dit is van belang, want een auto met een teruggedraaide teller is minder duur en veilig tijdens de aanschaf.
Door het regelmatig registreren van de tellerstanden en ze met elkaar te vergelijken, valt het gelijk op als een teller is teruggedraaid.
Reacties
HQtgTbJjD3 dag geleden / antwoorden
yMPjkASBOg6 dag geleden / antwoorden
RNlgcbwQ1 week geleden / antwoorden
aUVbJNlX2 week geleden / antwoorden
zKrcXwUHrr3 week geleden / antwoorden
IdThARWuck3 week geleden / antwoorden
bPgvDYhnXH4 week geleden / antwoorden
BLKJsqvx4 week geleden / antwoorden
SKsjvrIMZ1 maand geleden / antwoorden
fqcHOnpl1 maand geleden / antwoorden
zaHqZASljK1 maand geleden / antwoorden
ZIayTSxy1 maand geleden / antwoorden
lhlCRnGBGM1 maand geleden / antwoorden